Vertraagde afgifte

← Terug naar overzicht

Geneesmiddelen met een gereguleerd/vertraagd afgifte systeem geven gedurende langere tijd geleidelijk werkzame stof af. De tabletten bevatten dan ook vaak 2-3 x de gebruikelijke keerdosering van een 'normale' tablet. Hierdoor hoeft men minder vaak het geneesmiddel in te nemen. Deze producten worden aangeduid met toevoegingen als CR, XR, SR, OROS etc.

Deze producten zijn echter meestal niet geschikt om te verpulveren, in kleinere eenheden te verdelen of fijn te kauwen. De vertraagde afgifte gaat dan verloren en alle werkzame stof kan in één keer vrij komen.

Er is geen bezwaar om producten met vertraagde/gereguleerde afgifte toe te passen bij kinderen, mits de sterkte van het product het toestaat om de dosering van het Kinderformularium op te volgen, en het product niet bewerkt wordt voor toediening (verdelen/fijnmalen etc). Het kind moet dus in staat zijn de tablet/capsules in zijn geheel in te nemen of door te slikken, tenzij de capsules mogen worden geopend om de inhoud op een lepel vla, yoghurt of appelmoes in te nemen of tenzij de tablet in water opgelost mag worden.

De doseeradviezen van het Kinderformularium gaan uit van het normale product, tenzij anders is vermeld.