Apotheek.nl uitgebreid met medicijnteksten over gebruik bij kinderen

01 september 2015

Tot voor kort was er voor consumenten geen specifieke en betrouwbare informatie over medicijngebruik bij kinderen beschikbaar. De informatie die er is, richt zich op professionals (zoals het Kinderformularium), of geeft de meningen van leken weer (zoals diverse internetfora). Samen met het het KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum is het NKFK daarom een project gestart (gesubsideerd door ZonMw) om op apotheek.nl aparte medicijnteksten te schrijven over medicijngebruik bij kinderen.De teksten zijn een aanvulling op de bijsluiter en beantwoorden praktische vragen van ouders.  In de rubriek ‘Ervaring bij kinderen’ staat in begrijpelijke taal uitgelegd of het middel geregistreerd is of niet, en of het in het laatste geval dan toch veilig is om door kinderen te laten gebruiken. In de gebruiksinstructie is waar nodig aandacht besteed aan toedienen aan kleine kinderen en indien bekend zijn specifieke bijwerkingen en waarschuwingen en voorzorgen bij kinderen vermeld.

Sinds 31 augustus zijn ca. 150 kinderteksten beschikbaar. Dit betreft zelfzorgmiddelen en medicijnen die door kinderen het meest worden gebruikt. Het aantal teksten wordt de komende maanden geleidelijk verder uitgebreid.

In de geneesmiddelmonografien van het Kinderformularium zal een link naar de betreffende teksten in apotheek.nl worden opgenomen.